ویروس جدید کرونا در شهر وهان چین در دسامبر ۲۰۱۹ شیوع پیدا کرد و نام آن را ۲۰۱۹-nCov گذاشتند. این ویروس در اصل دارای منبع حیوانی است اما این ویروس در میان انسانها از شخصی به شخص دیگر انتقال پیدا میکند.
بیش از ۱۰۰۰ نفر در چین به این ویروس مبتلا شده بودند. سپس مقامات سازمان بهداشت جهانی، افراد دیگری را در نقاط دیگر دنیا شناسایی کردند که به ویروس کرونا نوع ۲۰۱۹-nCov مبتلا شده بودند و در ۳۱ ژانویه سال ۲۰۲۰ این ویروس مسری در آمریکا شناسایی شد و سازمان بهداشت جهانی طی اعلامیهای خطر شیوع ویروس ۲۰۱۹-nCov را اعلام کرد.
ذکر این نکته حایز اهمیت است که این ویروس به شدت مسری است؛ علایم این بیماری مشابه به علایم بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا هستند که معمولا دو تا چهار روز بعد از ورود ویروس کرونا به بدن نمایان می شوند . در ابتدا این علایم خفیف هستند. با این وجود این علایم از شخصی به شخص دیگر متفاوت هستند و برخی از اشکال این ویروس سبب مرگ می شوند.
مقامات سازمان بهداشت جهانی در روز دوشنبه ۱۲ آوریل اعلام کردند تمامی کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و اکنون بهبود یافتهاند ممکن است دوباره به این بیماری مبتلا شوند.
کرونا در استان کرمان چگونه جولان میدهد؟
در تاریخ ۳۰ بهمن مقامات رسمی ایران اعلام کردند که ویروس کرونا وارد ایران شده است و بروز این بیماری در شهر قم گزارش شده است و تا امروز ۱۳ هزار و ۳۲ نفر در ایران به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست دادهاند و استانهای خوزستان، خراسان رضوی، آذربایجان غربی و مازندران در وضعیت قرمز و همچنین استان های تهران، فارس،کرمان، البرز، کهگیلویه و بویر احمد، گلستان، بوشهر، هرمزگان و آذربایجان شرقی در وضعیت هشدار قرار دارند.
حال نگاهی به استان کرمان که در وضعیت هشدار قرار گرفته میکنیم، در ۱۱ اسفند ۹۸ ابتلای ۲ نفر در استان کرمان به صورت رسمی اعلام شد و دکتر "حمید رشیدی نژاد" رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در تشریح جزییات این خبر گفت: از ۱۵ مورد مشکوک ابتلا به کرونا ویروس در سطح استان کرمان، ۱۲ مورد مربوط به بیماران بستری شده در بیمارستان افضلی پور، یک مورد بیمار مربوط به یکی از بیمارستان های خصوصی شهر کرمان و مابقی مربوط به سایر شهرستانهای استان کرمان (ارزوئیه) بودند که متاسفانه جواب آزمایشات ۲ نفر(یک نفر مرد و یک نفر زن) بستری شده در بیمارستان افضلی پور شهر کرمان مثبت اعلام شده است.
همچنین اولین مورد فوتی در استان کرمان در ۱۹ اسفندماه و یک خانم اعلام شد.
در استان کرمان از ابتدای اسفندماه نمونههای آزمایشی افراد مشکوک کل استان را در ابتدا به آزمایشگاههای تهران ارسال میشد و چون ظرفیت این آزمایشگاهها در تهران محدود بود، آزمایشات در صف نتیجه قرار میگرفتند بنابراین جواب آنها با تاخیر به استان داده میشد اما از ۱۰ اسفندماه به بعد آزمایشات تشخیصی کرونا در کرمان راهاندازی شد.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ۲۴ فروردین درباره جزییات راه اندازی آزمایشگاه های دوم و سوم تشخیصی کرونا در کرمان اظهار کرد: آزمایشگاه دوم تشخیص کرونای کرمان در کلینیک بعثت فعال شده و مراحل آماده سازی آزمایشگاه سوم نیز در دست اقدام است همچنین در دانشگاههای علومپزشکی در شهرستانهای بم، جیرفت، رفسنجان و سیرجان تجهیزات مورد نیاز آزمایشگاه کرونا خریداری شده، نیروها آموزش دیده و در حال کنترل نهایی هستند و هر زمان که کیفیت آزمایشها، به حد قابل قبول برسد و مورد تایید انستیتو پاستور تهران قرار گیرند، فعالیت خود را میتوانند آغاز کنند.
دکتر "سیدوحید احمدی طباطبایی" معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در ۱۴ اردیبهشتماه به ایسنا گفت: بر اساس نظر ستاد ملی مقابله با کرونا برای ۱۳۲ شهرستان در سطح کشور وضعیت کم خطر یا سفید در نظر گرفته شده است که در استان کرمان شهرستان های فهرج، کهنوج، منوجان، فاریاب، ریگان، رودبار جنوب و کوهبنان در این لیست قرار دارند و وضعیت شهر کرمان فعلا سفید نیست.
اما هرچه به فصل گرما نزدیکتر میشدیم وضعیت استان کرمان رو به وخامت میرفت بهطوریکه مدتی است که استان کرمان در وضعیت هشدار قرار گرفته است و این احتمال میرود که در دقایق آخر با گل بهخودی به دلیل نزدن ماسک و عدم رعایت فاصله اجتماعی از سوی مردم بازنده این رقابت باشیم.
کرونا در ۲۳ روز اخیر هر ۴ ساعت جان ۱.۶ نفر را گرفته است
در استان کرمان از ابتدای اپیدمی تاکنون ۲ هزار و ۶۳۸ نفر در بیمارستانهای سطح استان به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ بستری شدهاند اما آنچه که قابل تامل است اینکه از ابتدای تیرماه تا ۲۳ تیرماه ۱۴۶۶ نفر که تقریبا ۵۵.۵ درصد بستریان است، در این ۲۳ روز بوده است از نگاهی دیگر در این ۲۳ روز بهطور متوسط در هر ساعت ۲.۷ نفر در بیمارستانهای استان بستری شدهاند.
همچنین از ابتدای شیوع این ویروس تاکنون ۲۴۷ نفر در سطح استان کرمان به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ جان باختهاند که متاسفانه ۱۴۴ نفر آنها که تقریبا نیمی از فوت شدگان هستند متعلق به ۲۳ روز اخیر است یعنی روزی ۶.۳ نفر (هر ۴ ساعت تقریبا ۱.۶ نفر) در استان کرمان در اثر ابتلا به ویروس کرونا فوت میکنند.
نگاهی به مرگ و میر کرونا در استان کرمان بیندازیم، طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت استان کرمان ۳ میلیون و ۱۶۴ هزار و ۷۱۸ نفر است بنابراین از هر ۱۲ هزار و ۸۱۲ نفر در استان کرمان یک نفر به علت ابتلا به کووید ۱۹ فوت کرده است و از هر ۱۲۰۰ نفر یک نفر در بیمارستانهای استان بستری شده است.
حال اگر بعد خانوار استان کرمان را ۳.۵۵ در نظر بگیریم در استان کرمان ۸۹۱ هزار و ۴۷۰ خانوار زندگی میکنند لذا کرونا از هر ۳ هزار و ۶۰۹ خانوار، یک خانواده را داغدار کرده است همچنین از هر ۳۳۸ خانوار، یک خانواده را درگیر بیمارستان کرده است.
رشد ۸.۳۳ درصدی مرگ ومیر در دو روز اخیر در استان
اما صدای زنگ خطر روز به روز بلند و بلندتر میشود زیرا در سه روز اخیر ۳۷ نفر در استان کرمان به سبب ابتلا به کرونا فوت کردهاند بهطوری که ۲۳ تیرماه ۱۳ نفر و در ۲۲ تیرماه ۱۲ نفر فوتی در استان گزارش شده است که این نشان از رشد ۸.۳۳ درصدی فوتیها در دو روز اخیر است.
دکتر "سید وحید احمدیطباطبایی" معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان درباره وضعیت تخت های بیمارستانی در کرمان با روند افزایشی موارد بستری به ایسنا میگوید: دو سوم تخت های بیمارستان افضلیپور به بیماری کرونایی اختصاص یافته است.
کشندگی کرونا رو به افزایش است
وی ادامه داد: ممکن است با ادامه این روند بیمارستان افضلیپور و پیامبر اعظم (س) ظرفیتشان کامل شود و مجبور به استفاده از ظرفیت سایر بیمارستانهای شهر شویم و در آن بیمارستانها نیز هیچ خدمت دیگری به مردم نتوانیم ارائه دهیم و فقط به بیماران کرونایی خدمترسانی شود اما تا این لحظه با کمبود تخت بیمارستانی مواجه نشدهایم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به روند افزایشی مرگ و میر بیماران کرونایی در استان کرمان گفت: این افزایشها نشان دهنده این است که بیماریزایی ویروس بالا رفته و شدت کشندگی آن نیز افزایش یافته است و متاسفانه شاهد هستیم که سن بستری و سن مرگ و میر ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ نیز پایینتر آمده است.
احمدی طباطبایی در پاسخ به این سوال که ممکن هر چه به پاییز نزدیکتر میشویم میزان مرگ و میر و بیماریزایی این ویروس افزایش پیدا کند؟ افزود: این ویروس جدید است و این مهم دور از انتظار نیست بنابراین مردم توصیههای بهداشتی را بیشتر رعایت کنند تا از این ویروس کشنده آسیب نبینند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان این مطلب که کرونا از طریق هوا بیشتر در مکانهای که آلودگی زیاد دارد، اتفاق میافتد، تصریح کرد: اخیرا سازمان بهداشت جهانی این موضوع را مطرح کرد اما اینکه جزء راههای غالب انتقال ویروس باشد یا خیر به تحقیق و پژوهش بیشتری نیاز دارد.